Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

5 iun. 2015

Orez cu bacon şi vin


Este o reţetă italiană de risotto.
Se face cu ( ingrediente pentru două porţii):
150 g orez
50 gr bacon (eu am avut pastramă de porc)
1 morcov nu prea mare
o felie de ţelină
o ceapă mică
2 linguri de vin
o jumătate de linguriţă de cury
un praf de turmeric
şofran
piper
500 ml supă
2 linguri ulei de măsline
2 cuburi de unt
Tocăm ceapa şi o călim în ulei de măsline în care punem şi un cub de unt.
 Presărăm cu sare, călim  şi apoi adăugăm morocvii şi ţelina, tăiate cuburi mici.

Ca sa fiu sigură că nu vor fi tari, eu am pus şi o ceşcuţă cu apă şi am lăsat să fiarbă, până la evaporare. In acest moment se pune baconul tăiat tot cubuleţe.
Mai călim, amestecând mereu, apoi adăugăm orezul. Amestecăm mereu, adăugăm vinul - cât dorim, lăsăm să clocotească, ca să se evapore alcoolul.
Pentru a fierbe orezul, adăugăm supa ( poate fi şi din cub - dar natural) numai treptat, turnăm câte 100 ml, şi după ce scade adăugăm alta.
 Când am termminat cu supa, punem condimentele, adăugăm apă - cam o cană - , acoperim şi lăsăm să fiarbă.
Câtă apă punem şi cât timp mai fierbem - diferă de la un tip de orez la altul. După ce este gata (să nu fie foarte tare fiert), adăugăm incă un cub cu unt şi îl lăsăm acoperit încă vreo 10 minute. În acest fel, orezul se mai umflă, dar numai atât căt trebuie şi  nu se va terciui.

Ornăm cu o felie de şuncă şi un ciuf de verdeaţă.



Niciun comentariu:

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori