Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

20 mar. 2011

Lapte cu orez la ceşti

400 g de orez se fierbe cu 1 l lapte, vanilie, zahăr.
Apoi se amestecă cu stafide si-sau fructe din dulceaţă, coji de portocale etc.., 4 gălbenuşuri şi apoi albuşul bătut.Se umplu ceşti sau castronele care se dau un sfert de oră la cuptor.

18 mar. 2011

Tort cu cremă de zahăr ars


Cred că este la modă acest tort, pentru că am văzut destul de multe reţete pe net. Asta şi pentru că se face uşor şi e foarte bun.

Trebuie doar puţină atenţie, în anumite faze.

Astfel că l-am făcut şi eu, dar ceva mai demult, acum vreo 3 săptămâni, şi acum mă chinui să îmi amintesc exact cantităţile, pentru că ştiu că am mai modificat puţin reţeta. În general, la prăjituri, obişnuiesc să mai reduc din cantitatea de zahăr. Însă nu am redus din zahărul pentru ars, pentru că trebuie să rezulte sirop suficient, pentru a se îmbiba şi blatul.

1. Incepem cu zahărul ars:

În cratiţa în care vom face tortul punem zahărul la ars, circa 15 linguri. Punem mai întâi cratiţa pe foc mic şi când se incinge puţin, punem şi zahărul. Nu da focul prea mare, pentru că va fumega. Amestecăm din când în când, în zonele în care zahărul se topeşte. După ce s-a topit, îl lăsăm să se ardă până ce face bulbuci - în acest moment e suficient de ars pentru a da tortului aroma specifică.
Dăm cratiţa deoparte, căci zahărul ajunge la o temperatură înaltă şi se arde în continuare. După circa 1 minut, rotim cratiţa, astfel ca să fie tapetată şi pe pereţi cu zahăr ars.

2. Facem crema din ou şi lapte:

- am amestecat 6 ouă întregi cu circa 10 linguri de zahăr, apoi adăugăm treptat 1 l de lapte, călduţ. Amestecăm, strecurăm şi apoi turnăm compoziţia peste zahărul ars şi apoi o dăm la cuptor, la foc mediu, circa 30 de minute.

3. Facem pandişpanul:

- după vreo 20 de minute, începem să facem un pandişpan din 4 ouă.

Batem albuşurile spumă, apoi le batem cu 6 linguri de zahăr, adăugăm gălbenuşurile, 3 linguri de ulei şi crica 6 linguri de făină. Nu uitaţi să puneţi şi puţină sare.

Trunăm compoziţia de pandişpan peste crema de zahăr ars şi o dăm din nou la cuptor, circa 20 de minute. Faceţi proba cu scobitoarea, să vedeţi dacă e copt.


Când e gata, scoatem cratiţa din cuptor şi o lăsăsm să se răcească circa o oră.

Apoi o acoperim cu un capac şi o mai lăsăm vreo 3-4 ore, la rece.

Când îl răsturnăm, acoperim cratiţa cu o tavă (farfurie) pentru tort şi îl răsturnăm rapid, dintr-o singură mişcare.

LASĂM TORTUL LA RECE PÂNĂ A DOUA ZI, PENTRU A SE ÎMBIBA PANDIŞPANUL CU SOSUL DE ZAHĂR ARS.

Este bun şi cu frişcă, dar îl prefer mai "light", cu mai puţine calorii.


Luaţi şi voi o felie:

Cine vrea, s-o ia şi pe a doua:

3 mar. 2011

Despre brocoli

Un buchet de brocoli conține:

206 calorii
0.0g grasimi monosaturate
0.2g grasimi polinesaturate
Trans Fat 0.0g
0 mg de colesterol 0%
200 mg de sodiu 8%
1921mg de potasiu 54%
 Carbohidrati - 40.4g 13% -
  15.8g  Fibre dietetice  63%
Zahăr 15.8g
 Proteine - 17.1g 34%
Brassica oleracea italica


 Broccoli este o leguma din familia crucifere, care aparţine familiei verzei, care include, de asemenea, rucola, conopida, Bok Choy, mustar, ridichi, napi, Nasturel, rutabaga şi varza de Bruxelles.
Broccoli conţine anumite substanţe chimice care pot reduce riscul de cancer colorectal sau de altă natură, deşi nu este clar care compuşi ar fi responsabili pentru efectele de protecţie.
Pentru a reduce riscul de cancer, este indicat a se mânca o mare varietate de legume.
Broccoli este bogat în vitamina C, carotenoide, fibre, calciu, acid folic.
De exemplu, broccoli conţine mai multe componente numite isotiocianați, inclusiv sulforafan si indol-3-carbinol (I3C), ce pot acţiona în calitate de anti-oxidanţi şi pot stimula enzimele de detoxifiere din organism. Unele studii au sugerat, de asemenea, că acestea pot modifica nivelurile de estrogen din organism.
Compoziţia chimică a broccoli si alte legume crucifere este complexă.
Broccoli poate fi consumat crud sau fiert, dar gătitul reduce unele dintre beneficii, deoarece procesul de încălzire poate distruge unii compuşi anti-cancer.
Între cei care au mancat alimente bogate în luteină, cum ar fi broccoli, spanac, salata verde, s-au găsit mai puţine cazuri de cancer de colon. Un studiu similar a sugerat ca cei care au mancat legume crucifere au un risc mai mic de cancer de vezica urinara.
Alt studiu a aratat ca dezvoltarea tumorii de san a fost redusă în mod semnificativ la animalele de laborator care au mancat sulforafan. Alte studii de laborator au aratat ca sulforaphanul poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de prostata, pancreas, de colon, precum şi alte tipuri de cancer.
O altă substanţă din broccoli, indol-3-carbinol (I3C), pare să modifice nivelul de estrogen si poate ridica, de asemenea, nivelurile de enzime de protecţie din organism.
Broccoli crud e susceptibil de a provoca iritatii, mai ales la cei cu anumite boli intestinale.

Chec cu vișine




Este rețeta de Chec vulpea sau panetone. Am pus vișine și nucă pisată.

Tipuri de fursecuri (cookies)




1 mar. 2011

Pâine împletită în 4 şi în 5

Îmi place să fac pâine de casă şi de cele mai multe ori o împleteam în 3.
Am învăţat şi alte feluri de împletire:
- în 4


- în 5

Cum se face, vedeţi pe site'ul Laurei Laurenţiu - Reţete de la mama, de unde am învăţat şi eu.

Sau vedeţi aici:

Sau altă modalitate:

Mulţumim, Laura!

Pâinea mea coaptă n-am apucat s-o mai fotografiez, că se făcuse noapte.

23 feb. 2011

Chec coroniţă şi chec zebră



Am făcut 2 checuri: unul marmorat şi unul zebrat.
Reţeta a fost celebra "Chec Vulpea tip panetone", şi anume, următoarea:
"cantitatile sunt pentru 2 checuri normale sau rotunde cu gaura la mijloc
1 cana si jumatate de zahar
1 cana si jumatate de faina
1 lingurita praf de copt
6 oua la temperatura camerei
6 linguri de apa (90 ml)
6 linguri de ulei (90 ml)
2 linguri cu varf cacao
250 g rahat
1 cana de visine sau cirese - proaspete sau din compot
1 cana de nuci taiate
100 g stafide
1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocala si lamaie - confiata daca aveti.
Eu nu am pus rahat.
Interesant e faptul că zahărul se pune făcut sirop (atenţie, să nu se zaharisească; e bine să nu fie fiert la foc prea mare).


"Cele 6 linguri de apa se amesteca cu zaharul intr-o craticioara si se face sirop. Se tine pe foc cat sa se topeasca zaharul si sa dea intr-un clocot. Daca preferati, siropul se poate face la microunde intr-o cana mare sau un vas de jena.

Se despart albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, cu mixerul. Cand sunt gata, se toarna siropul in fir subtire, amestecand continuu, pana se termina siropul. Consistenta albusurilor va fi asemanatoare cu cea de dinanite de a incepe turnarea siropului. Se adauga galbenusurile, vanilia, uleiul si se mai bat cateva secunde sa se incorporeze.Faina, preferabil amestecata sau cernuta cu praful de copt, se adauga peste albusuri. Se amesteca usor cu o spatula, avandu-se grija sa nu se lase albusurile. Se adauga stafidele, rahatul, nuca, coaja de portocala si lamaie si visinele taiate. Se amesteca usor, cat sa se incorporeze.Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se ung 2 tavi cu mult ulei si se tapeteaza cu multa faina. Se toarna cate un sfert de compozitie in fiecare tava. Ramane jumatate din compozitie. Se freaca cacaoa cu zeama de la compot sau cu apa, eventual si cu esenta de rom sau chiar rom. Se amesteca cu compozitia ramasa. Se imparte in doua si se toarna peste compozitia aflata deja in tava. Se dau tavile la coptor aproximativ 35 de minute. Se verifica daca este gata cu o scobitoare: daca iese curata inseamna ca este gata. Checurile se scot din tava dupa ce se racesc."

Un chec l-am făcut "zebră", punind alternativ, cîte o lingură din cele două compoziţii, în tavă.

Al doilea l-am făcut marmorat, punînd compoziţia cu cacao la mijloc:



Iese foarte bun, nu prea gras, dar nici foarte uşor, cum e pandişpanul.

20 feb. 2011

Alcazale


- sau alcazare? Nu știu exact.

E o prăjitură foarte bună și foarte cunoscută, dar, surprinzător, nu am găsit prea multe postări pe net. Am vrut să compar unele rețete, dar n-am avut ce. De fapt, eu am o rețetă veche, dar țineam minte că, in timp, am am modificat câte ceva la ea. Pînâ la urmă, am cerut rețeta unei cunoștințe și am făcut prajitura după indicațiile ei.

1. Mai întîi a făcut-o mama şi i-au ieşit astfel:

Bezele:

6 albusuri se bat spuma cu sare si se adauga 300 g zahar, pina se fac spuma tare, apoi se adaugă 150 g de nucă măcinată.

Se aprinde cuptorul , la fic mic; Pe hirtia de copt se pun grămăjoare , cu linguriţa, astfel incît să fie ţuguiate. Se coc o oră şi un sfert, la fo cmic, să se usuce.

Crema: 4 linguri mari (de supă) cu apă se amestecă cu 200 g zahăr tos, se pun intr'o cratiţ ă pe foc mic pină s eface un sirop legat.Se adaugă 2 linguriţe cu vîrf de cacao, 1-2 linguriţe cu ness, apoi 3 gălbenuşuri.

Separat se freacă 200 g unt gras cu 200 g zahăr pudră, cînd se face cremă se adaugă treptat din crema făuctă mai inainte cu caccao ( răcită).

Se lipesc bezelele cîte 2, cu cremă, dar se pun vîrf la vîrf; se dau marginile prin nucă măcinată.





2. Cam aceeași rețetă o aveam și eu, doar crema era preparataă altfel și ieșea cam moale. Aceasta iese tare, dar parcă totuși are prea mult zahăr. Cum spuneam, la rețeta veche știu că am modificat cantităţile și puneam mai multă nucă. Și așa am făcut și acum..



Reţeta e la fel ca mai sus, numai că am pus în bezele 300 g de nucă. Au ieșit mult mai bune, cu gust de nucă mai pronunțat și o idee mai puțin dulci.......doar o ideee.

Când le voi mai face - cred că laCrăciunul următor - dacă mai apucăm să trăim după 2o12, ------- voi pune mai multă nucă și le voi lipi cu co cremă de ciocolată amăruie. Acum vreo 7 ani am făcut alcazale, numai bezelele, și le-am lipit cu o cremă fără ou, asemănătoare cu ciocolata de casă - adică cu unt, lapte praf, cacao. Au fost mai bune.


31 dec. 2010

La mulți ani!

Lăsați în urmă tot ce nu v-a plăcut, tot ce v-a deranjat în 2010, căci am traversat, mulți dintre noi, un an dificil.
Pășiți în noul an cu mult curaj, optimism, speranță, intenții bune și determinare. Hai să vedem partea plină a paharelor.
La mulți ani tuturor!


27 dec. 2010

Prăjitură cu cremă de nucă de cocos (Bounty), pentru tava mare de aragaz



Se face foarte repede, este ieftină și  gustoasă.Pe net am găsit rețete pentru tavă mică, de 20 - 30 cm. Pentru că am vrut să fac o prăjitură mai mare, în tava de la aragaz, am mărit cantitățile. Toodată, am combinat mai multe rețete de pe net, în funcție de ce imi doream eu.
Blat:
-4 oua
-6 linguri cu  lapte (se poate pune și apă)
-8 linguri zahar
- 2-3 linguri de ulei (eu am pus untură topită)
-circa 8 linguri (încărcate cu vârf, dar numai puțin) de faină
-2 lingura cacao
- o linguriță amoniac (sau se poate pune 1 plic praf de copt).
Albusurile si apa se bat spumă, cu un pic de sare, se adauga zahărul in ploaie și laptele.
Galbenusurile se adaugă pe rand, apoi uleiul. Se pun pe rând lingurile cu cacao și făină, amestecând ușor de jos in sus cu lingura de lemn. Să fie un aluat ca de chec, dar ceva mai moale.
Se toarnă in tava tapetată și se introduce în cuptorul încins, la foc mediu. E gata în circa 10 -15 minute. 

Pentru cremă:
500 ml. lapte;
6 linguri de griş;
150 gr. unt;
7 linguri cu  zahăr
150 gr. fulgi de nucă de cocos
esenţă de vanilie
Laptele si zahărul  se pun într-o cratita pe foc., când fierbe se adauga grisul în ploaie si se mai fierbe încă vreo 5 minute, până ce se îngroașă; amestecăm mereu și punem și cocosul, mai lăsăm un pic pe foc și adaugăm untul. Omogenizăm bine și lăsăm crema să se răcească un pic, vreo 5 minute. Când montăm prăjtura, blatul și crema să fie calde.
Le dăm la rece, să se întărească.. 
Apoi facem glazura
150g ciocolata se topeste si se amesteca o lingură de unt. Eu nu am avut ciocolată și am procedat astfel:

3 linguri cu caccao și 3 linguri cu zahaăr se amestecă, treptat , cu o ceașcă de apă (sau lapte). Se pune și  o linguriță cu făină, o lingură cu ulei și un pachețel cu zahăr vanilinat. Se amestecă cu lingura de lemn și se fierbe, să fie ca o cremă subțire. Se mai adaugă lichid, dacă trebuie. La final am pus și o lingură cu unt și am amestecat bine, să se topească.
Se toarna peste prajitura si se dă din nou la rece până se intareste glazura.




Observatii:
Glazura făcută cu ciocolata iese tare și mai bună - se face din 1-2 ciocolate amărui.

În aluat se poate pune mai multă cacao.

Pentru că blatul era uscat și crema moale, am insiropat blatul; deși montasem deja, prăjitura am turnat un sirop - mai bine zis niște cafea indulcită - în tavă, iar prăjitura a absorbit lichidul.
Concluzie - cred că prăjitura e mai bună dacă insiropăm blatul, dar nu pra tare, ci mai mult prin stropire, și după aceea punem crema. 

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori