Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

29 iul. 2010

Pilaf de găină

Am avut carne mai tare de găină - nu era bătrână, dar găina nu e fragedă ca puiul. De aceea, am fiert-o și am pus-o și  la cuptor.

Carnea se ține mai întâi la macerat, la rece, cu ulei și condimente, câteva ore, pentru a fi fragedă..

Fierbem carnea înăbușit, în puțină apă, impreună cu puțin zarzavat de supă și ceapă. Punem și sare.

După ce a fiert pe jumătate, o scoatem într-o strecurătoare. Strecurăm și supa și adăugăm orezul și boabe întregi de piper. Potrivim să fie cantitatea de lichid de două ori cât orezul și lăsăm să fiarbă la foc mic, până când  scade zeama. Amestecăm în orez pătrunjel verde proaspăt și îl lăsăm să stea deoparte cu capac, să se umfle în continuare - până când e gata și carnea.

Ce facem cu carnea?

O ungem cu ulei, sare, piper, boia, cimbru, o crestăm ca să punem în ea și câțiva căței de usturoi și o dăm la cuptor până se rumenește.

27 iul. 2010

Test de tinerețe

Deși am doar vreo 20 de ani  (pe un picior), mă întreb dacă m-am maturizat (cât ar fi trebuit............?.).
Testul zice că:
You Act Like You Are 26 Years Old

You are a twenty-something at heart. You feel like an adult, and you're optimistic about life.
You feel excited about what's to come... love, work, and new experiences.
You're still figuring out your place in the world and how you want your life to shape up.
The world is full of possibilities, and you can't wait to explore many of them.
Vedeți și voi, aici: http://www.blogthings.com/whatagequiz/

25 iul. 2010

Întâmplare din bucătărie: beigli sau cozonac, ce va place mai mult?

Fiind moldoveancă, recunosc că eu știu să fac cozonaci, dar n-am făcut niciodată beigli .
Când m-am decis să încerc și această rețetă, m-am documentat pe net și am aflat că aluatul pentru beigli nu se lasă la dospit, căci altfel iese ca un cozonac. Totuși, pe unele site-uri am văzut ca se obișnuiește să se lase aluatul destul de mult la crescut.
Dorind să-mi iasă beigli, am pornit la treabă; nu mai știu exact ce rețetă de aluat am făcut, dar l-am lucrat mai puțin decât cozonacul și,.cum spuneam, nu l-am lăsat la crescut prea mult.
Aluatul a fost foarte reușit, dar să vedeți ce mi s-a întâmplat.
Am format două rulade - una cu mac și una cu nucă, le-am uns cu ou și le-am dat la cuptor.
Ce am obținut:
Poate că nu arată prea rău în poză, dar vă spun eu că nu a fost bun; aluatul era greu/ când luam o bucată în mână, aveam senzația de greu..........................
La tura a doua, am schimbat foaia. Am framântat frumos aluatul care-mi mai rămăsese, l-am lăsat la crescut vreo 35 de minute în lighean și vreo 15 minute în tavă, și aluatul meu cel groi s-a transformat într-un puf ușor.
Și am făcut aceste cornuri umplute cu pastă de mere - o bunătate și câteva cornulețe mai mici umplute cu gem de prune. Pufoase, ușoare, aromate.



Această întâmplare e mai veche, dar am vrut s-o menționez, căci din greșeli învață omul. Iar la bucătărie, cât trăiești înveți, creezi și la nevoie improvizezi.
Aștept însă o rețetă bună de beigli.

17 iul. 2010

Chec Vulpea sau panettone

Am preluat această rețetă de pe site-ul Vulpea Bucătar. De această dată am făcut-o la jumătate și mi-au ieșit două checuri mici.
Cantitățile le vedeți aici.
Este foarte bun și-l voi mai face.





7 iul. 2010

Chec fin și aromat cu lămâie

Am mai facut un chec micut cu lamaie; vad ca in ultima vreme am facut chec destul de des și de fiecare dată am redus rețeta la jumatate. Atât cât să am ceva alături de ceai sau cafea, servite unor musafiri, dar sa nu ramana nimic in urma lor ( nu de alta, dar ce ramane mananc eu si .............tot vreau sa mai slabesc putin).
Acest chec mi-a iesit mai bun decât altă dată, că nu e prima data cand fac rețeta. Ce a fost " în plus" de mi-a iesit atât de deosebit, fin, aromat......?
Am făcut aceeași rețetă de chec cu cacao și unt - de AICI -
adică cu 3 oua, 100g zahar, 100 g unt, circa 125 g faina, un praf de sare, un pic de cutit de bicarbonat dizolvat cu lămâie sau oțet, cateva nuci.
Se-nțelege că nu am mai pus cacao. Dar am pus în plus coajă de lamâie și zeama de la o lămâie ( ceea ce înseamnă că la rețeta întreagă, cu 6 ouă, ar intra zeama de la 2 lamâi potrivite).
Am mai adăugat și o ceașcă de nucă măcinată.
Rezultatul a fost neașteptat de bun. Am mai făcut eu chec cu lămâie, dar puneam mai puțină.
Pe lângă toate acestea, am avut și o lămâie din acelea foarte aromate.
Delicios!

16 mai 2010

Drob din ficatei de pui si urzici (spanac)


Un drob foarte fin si gustos si care se face repede.
Am folosit 500 g de ficatei de pui pe care i-am curatat bine de vinisoarele din mijlocul lobilor, i-am sters si i-am sotat usor in ulei. Dupa ce s-au racit, i-am taiat cubulete mai mari sau mai mici; o parte din ficatei i-am zdrobit cu furculita.
In acest amestec am adaugat o bucata de franzela inmuiata in apa, stoarsa si zdrobita cu furculita, sare, piper, patrunjel verde si cateva cepe verzi - cred ca vreo 5 - tocate si calite usor in ulei. Am mai pus o lingura cu faina si 5 oua mari si frumoase, de tara. Pentru ca tocmai faceam si niste urzici si erau deja fierte, am profitat ca sa realizez acest joc de culori. Am amestecat o mana de urzici pasate cu putin ou, faina, smantana si nucsoara. 

Am pus 1/2 de compozitie de drob in tava de chec, la mijloc am pus urzicile si bucati de ou fiert, am acoperit cu restul de drob. Deasupra am uns drobul cu 1 ou amestecat cu putina smanatan si l-am ornat cu ceapa verde.

L-am copt pana s-a rumenit bine.

7 mai 2010

Ciupercute pane


Am avut ciupercuțe micuțe și fragede (sunt fragede când sunt foarte proaspete, cu pălări aalbă și nelipicioasă). Fiind atât de tinere, nu le-am mai fiert înainte de a le găti.
Astfel că am spalat ciupercile, le-am lăsat să se scurgă și apoi le-am presărat cu sare.
Le-am trecut prin făină albă, prin ou bătut - cu sare și piper - și le-am pus să se prăjească în baie de ulei. Bineînțeles, uleiul să fie încins.
După ce se rumenesc pe toate parțile, le scoatem pe prosop de hârtie, le lăsăm puțin să se scurgă și să se răcească puțin, apoi le servim, cu salată, cartofi sau ca aperitiv.

Friptura aromata de curcan la cuptor

Folosim pulpe si aripi de curcan, pe care le coacem intregi.

Pentru ca bucatile de carne sunt mari, le-am lasat la macerat, ca sa fie patrunse de arome.Am facut o solutie din ulei, vin (sau otet diluat cu apa ), condimente dupa preferinta.

Dupa cateva ore am dat friptura la cuptor, in tava cu ulei, acoperita. Am lasat sa se coaca in suc propriu. Dupa vreo 35 de minute, am scos-o din cuptor si dupa ce s-a mai racit putin am uns-o cu o pasta formata din o lingura cu mustar cu boabe, o lingurita rasa de miere, vin, ulei, apa, sare, piper, boia, putin cimbru si usturoi taiat marunt. Cantitatile variaza in functie de cata carne avem.

Am indeparatat pielea (pentru ca mie nu-mi place, dar fiecare face cum vrea), am facut cu cutitul cateva crestaturi mai adanci in carne  si am uns-o pe ambele parti, cu aceasta pasta. La nevoie, in tava se toarna cate putina apa.

Am lasat-o sa mai coaca inabusit, apoi, cand furculita a patruns cu usurinta in carne, am lasat-o sa se rumeneasca. 

Atentie - la mine a scazut tot sosul si s-a ars putin, pe fundul tavii, de la miere. 

Dar a fost foarte buna, a avut cu totul alt gust decat friptura obisnuita. Gustul de mustar nu se simte, dar este aromata de la miere, fara a fi totusi dulce. 

6 mai 2010

Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca

Este reteta mea preferata, dar cere timp si munca. Adica nu trebuie sa te grabesti cand faci aceasta paine.
Din acelasi fel de aluat se fac colacii, pomenile.
La 1 kg de faina punem 2 oua, o ceasca cu ulei, o lingurita cu sare, 60 g de drojdie, o lingura de miere, mac, susan. 



Faze de lucru:
1 - facem o maia din drojdie, o lingura de miere, o ceasca de faina si 2 cesti de apa - ideea e sa fie ca smantana groasa. Lasam maiaua sa cresca, la loc cald, 15 minute.
2 - facem aluatul din maia, 1ou, sare, faina si apa.  

Mixam foarte bine, adaugand apa treptat, pana iese un aluat ferm.

3 - prima crestere a aluatului - lasam ligheanul langa un loc cald (pe aragaz), acoperit, timp de 30 de minute (aproximativ).
4 - Punem alautul pe masa de framantat, presarata cu faina si incepem sa il framantam, adaugand uleiul. Framantam rulandu-l si apasandu-l, asa este mai a usor.

Daca aluatul se lipeste, incepem sa il trantim usor de masa, pe toate partile; oricum e bine sa facem si aceasta operatiune, pentru ca aluatul devine mai pufos si nu mai trebuie framantat prea mult.
5 - punem aluatul din nou la crescut, timp de 40 de minute, linga ochiul aragazului.
Va creste mult...................6 - incepem sa modelam painea:
-impartim aluatul in 3;

- formam 3 rulouri pe care le impletim;
- nu se cere mare dexteritate; de obicei, painea iese ceva mai lunga decat tava, si atunci o presam usor cu mainile, de la capete spre centru, pana de vine cat tava; tot in acest fel corectam distributia aluatului, daca cumva am facut o paine mai subtire intr-o parte; 
-7 - punem painea in tava si o mai lasam sa creasca 15 minute; eu am modelat 2 trandafiri, dar la copt ......au luat-o razna.
Dupa ce a crescut painea, o ungem cu celalalt ou, presaram mac si o dam la copt in cuptorul infierbantat dinainte; se coace la un foc mediu.
Painea mea a crescut atat de mult incat a ajuns la tavanul cuptorului si nu puteam s-o scot. De fapt, trebuia s-o pun intr-o tava mai mare, cum sunt acelea pentru cozonaci mari.
Cand am repetat reteta, recent, am facut din aceeasi cantitate 2 paini potrivite. 

Trandafirul meu a alunecat intr-o parte.....Parca e o broasca testoasa. 
Am mancat repede acest ciot. Ce bun eeeeeeeeeeee................

Chec cu nuci si stafide

Am folosit retetea Chec tip Panetone, de la Vulpea bucatar, dar la jumatate, sa vad cum iese. Data viitoare o sa-l fac si cu cacao, si cu visine. 


Reteta vulpii, pentru 2 checuri,  este asa: 1 cana si jumatate de zahar
1 cana si jumatate de faina
1 lingurita praf de copt
6 oua la temperatura camerei
6 linguri de apa (90 ml)
6 linguri de ulei (90 ml)
2 linguri cu varf cacao
250 g rahat

1 cana de visine sau cirese - proaspete sau din compot ( sau de la aspirina - zic eu)
1 cana de nuci taiate
100 g stafide
1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocala si lamaie - confiata daca aveti





Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori