Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

20 mai 2009

Budinca de creier cu clatite


" Se coc foi de clatite neindulcite, se umple fiecare foaie cu creier fert taiat bucatele si amestecat cu sos alb facut din unt, faina si lapte; se aseaza clatitele intr-o forma de sticla Jena. Se toarna sos alb amestecat cu parmezan si se rumeneste la cuptor." (1939)

19 mai 2009

Friptura de vitel cu legume asortate - Roast veal with assorted vegetables

"O bucata de vitel dela pulpa se impaneaza cu slanina, se baga la cuptor intr-o tava cu 2 linguri de untura, o ceapa intreaga , sare, paprica, boabe de piper. Din cand in cand se stropeste cu zeama ce se scurge din carne. 

Legumele de iarna se taie felii subtiri,  se fierb in apa, se amesteca cu cateva linguri de legume din conserve. Se face un rantas deschis din unt, faina si lapte, se pune legumele in acest sos si se lasa pe foc pana se leaga bine. "

O mancare simpla si aspectuoasa. Cred ca merge si cu carne de vitel.

15 mai 2009

Prajitura cu cocos, coniac si ciocolata/Cake with coconut, chocolate and cognac

Este o reteta improvizata de mine si care mi-a iesit foarte bine.

Am facut mai intai un pandispan in care am adaugat nuca de cocos.

Fiecare isi poate face pandispanul dupa propria reteta.
Eu l-am preparat din 6 oua, 6 linguri cu zahar, 3 linguri cu apa, 3 linguri cu ulei, 6 linguri cu varf cu faina si o ceasca de nuca de cocos.
Am batut albusul spuma cu putina sare, apoi am adaugat zaharul, l-am mai batut ca sa se dizolve, dupa care am pus treptat galbenusurile, apa, uleiul, faina.

Crema: am facut-o din 2 oua, 150 g zahar, 200 g unt, 50 g cacao, 4 linguri apa. Punem o cratita sau tigaie pe foc, cu apa, caci urmeaza sa facem crema pe baie marina. Intr-o craticioara smaltuita frecam ouale cu zaharul, timp de 2 minute, apoi adaugam apa si cacao; punem craticioara pe baie de aburi, unde o tinem circa 10 minute, amestecand continuu cu lingura de lemn.  Lasam sa se raceasca un pic. 


Cand e calduta adaugam untul, omogenizam bine si lasam crema sa se raceasca.
Rezulta o crema fina si alifioasa.

Revenind la pandispan, dupa ce e rece il stropim cu un paharel de coniac, eventual diluat. Repartizam crema deasupra si o modelam cu furculita. Eu am presarat cacao deasupra, ca sa accentuez gustul amarui.

O putem face si fara nuca de cocos. E o prajitura nu prea dulce (cum imi place mie), cu arome rafinate. Si se face usor.

Clatite micute cu malai - Tiny pancakes with corn flour

Dorind sa dau ceva consistenta clatitelor, sa le fac "mai altfel", am preparat intr-o zi aceste clatitute cu malai, care au iesit foarte gustoase. Pentru ca aluatul a iesit mai gros, nu am mai facut clatite mari, ci mai mici, pe care le-am pus cu lingura in tigaie.

Am preparat un aluat obisnuit de clatite, dintr-un ou mai mare, o cana cu lapte, cateva linguri de faina alba, ca sa iasa exact ca la clatitele clasice. Am adaugat si sare, un pic de bicarbonat de sodiu (putin, caci altfel se simte gustul), o cescuta mica de malai grisat. 
Daca e nevoie, mai subtiati aluatul cu apa minerala sau bere, sau cu apa simpla ori lapte. Compozitia va fi mai groasa decat la clatitele obisnuite(asemanatoare cu pancakes). 
In tigaia incinsa si unsa cu putin ulei asezam cu lingura cate o clatita; le prajim pe ambele parti. Se pot servi simple, pudrate cu zahar vanilat. Eu le-am mancat cu dulceata de zmeura. Sunt usor crocante.

7 mai 2009

Clatita rosiatica cu parmezan - parmesan red pancakes

Vi s-a-ntamplat ca, din graba sau lene (deh, ne mai incearca cate-o data), sa improvizati repede ceva ce se gateste usor, cu ce gasiti prin casa?
Sunt sigura ca da.
Iata ce am facut intr-o zi si, din greseala, mi-a iesit ceva ... atat de bun!!!!
Din pacate, nu am toate pozele, nu stiu cum de le-am sters. Dar sper sa intelegeti despre ce este vorba.
Asadar, am facut o singura clatita mai groasa (mai fac asa cateodata, cand improvizez cate-o pizza rapida).

Mai intai aprindeti cuptorul aragazului, ca sa fie incins.
Am facut aluatul de clatite dintr-un ou batut, o cesca de suc de rosii, faina (cam o ceasca cu varf) si putina apa minerala. Puteti improviza, dupa gust. Am adaugat putina sare, 1-2 linguri ulei si frunze zdrobite de busuioc.
Am turnat toata compozitia intr-o tigaie incalzita dinainte si unsa cu ulei.
Am ras din abundenta parmezan (cu cascaval, n-ar fi iesit asa de bun) si am bagat repede tigaia la cuptor.
Cand s-a inchegat si s-a topit parmezanul, se infuleca repede, pe loc, pentru ca nu mai e nevoie de sos de rosii deasupra.
De-abia astept sa repet figura.

candy recipes

candy recipes

"Hundreds of Tasty Recipes"

"Hundreds of Tasty Recipes" Book

Mai vrea cineva compot?


Inca mai am din compoturile facute in toamna si trebuie sa le termin, ca vine acusi un nou sezon de fructe proaspete.
Asa ca am desfacut azi un borcan de compot de piersici. Este absolut delicios, iar fructele au ramas tari si parfumate.
La compotul de caise, fructele s-au mai inmuiat, cred ca au fost mai coapte, dar gustul este foarteeee bun.

3 mai 2009

Chec cu multa cacao - Cake with lots of cocoa

Chec cu multa cacao

O reteta simpla si buna. 
Am folosit 6 oua, 200g zahar, 200 g unt, circa 250 g faina, 3 -4 linguri de cacao, un praf de sare, un varf de cutit de bicarbonat dizolvat cu lamaie sau otet, cateva nuci si cateva visine conservate. 


L-am lucrat rapid, astfel:
am batut la mixer albusurile cu sare, sa fie ca zapada; am adaugat treptat zaharul, esenta de rom, apoi galbenusurile unul cate unul si untul topit.
Foarte usor se presara si faina, amestecand cu atentie,cu lingura, de sus in jos. In jumatate de compozitie se pune cacao (eu am pus in mai multa), am mai adaugat vreo 3 linguri de apa sau lapte. 
In final am amestecat in compozitie miez de nuca taiat cu cutitul.
Cand se toarna straturile de aluat in tava, se pun si visinile (de la aspirina) scurse de zeama si trecute prin faina.

1 mai 2009

Cum organizam bufetul suedez - How to organize Swedish buffet

Am fost si sunt adepta bufetului suedez. In general, cand am mai multi oaspeti sau cand e sarbatoare, prefer acest tip de masa. Are avantajul ca poti pregati si aseza totul din timp si nu trebuie, ca gazda, sa te transformi in bucatar si chelner si sa nu ai timp sa vorbesti cu oaspetii. Am fost la onomastici sau alt fel de petreceri la care biata gospodina, dupa ce gatise toata ziua, trebuia sa faca naveta intre bucatarie si sufragerie, sa puna farfuriile pentru ciorba, sa le ia, sa aduca raciturile, apoi sarmalele etc. Musafirii o trateaza ca pe o bucatareasa; unul cere sare, unul cere apa, altul nu mai termina din farfurie. Apoi, oaspetii nu vin toti odata. Cand mesenii au ajuns la sarmale (unii vor si mamaliga calda), apar altii pentru care trebuie aduse din nou aperitivele. Dupa vreo 2-3 ore, o vezi pe gazda clatinandu-se pe picioare, in timp ce petrecerea se inteteste.Apoi mai este si alt aspect (eu fiind o feminista): toti ai casei petrec cu musafirii, in timp ce femeia sotie si mamma e absolut absenta de la placerea petrecerii (unele nici macar nu mai mananca), avand atata de trebaluit. Imaginea familiei respective e cea a barbatului vesel si petrecaret si a femeii repudiate la coada cratitei. Eu prefer imaginea unui cuplu armonios. De aceea, cred ca organizand masa tip bufet, poti sa te arati in fata musafirilor eleganta si ca o partenera reala a sotului, nu ca servitoare.
Alt aspect> ca prietena a gazdei, esti tentata sa o ajuti sau uneori ea chiar iti cere ajutorul. Recunosc ca am mai facut si eu cate ceva si, nu stiu de ce, nu m-am simtit bine si mi se parea ceva ... de mahala. Ulterior am citit in Codul manierelor elegante ca este de mare prost gust ca o doamna invitata la o petrecere sa se bage in bucataria gazdei sau sa debaraseze de pe mese!

Cum organizam treaba
Nu este deloc simplu de realizat un bufet suedez reusit. Caci o astfel de masa nu inseamna doar salamuri si branzeturi cu masline, saleuri si dulciuri din comert. De regula, bufetul suedez romanesc daca ne putem exprima asa) cuprinde salamuri si branza, chiftele, salate cu maioneaza - boeuf, de telina, snitele, iar legumele apar doar ca frunze de salata dca ornamentm pe marginea platourilor. In alte parti ale lumii, am vazut ca la astfel de mese se servesc si multe sosuri (dip) cu fel de fel de cruditati taiate sub fooma de baghete ( morcovii si telina nu lipsesc), alaturi de branzeturi si multe fructe. Parca ar fi bine sa combinam cele doua tipuri de mese.

Despre salam
Daca era o raritate pe timpul lui Ceausescu, acum salamul de vara sau chiar cel mai bun e un aliment banal si nu are ce cauta pe o masa festiva, unde trebuie servita mancare mai rafinata. E atat de urat sa vezi la nunti platoul de apertive umplut cu salam. Acesta trebuie inlocuit cu orice preparat din carne, facut la bucatarie - chiftea, snitel, rulada.

Ca sa realizam un bufet impresionant, poate fi usor, daca tinem cont de cateva reguli simple, care inseamna VARIATIE:
- jumatate din produsele expuse vor fi cele proteice ( branza, carne) si jumatate legume si verdeturi; un astfel de bufet va impresiona prin culoare si abundenta
- alimentele proteice vor fi variate (obligatoriu)
carne (fripturi, rulade, preparate)
oua
branzeturi

peste/icre

- vom prepara cateva paste si salate cu care vom umple legume (rosii, ardei, masline, ciuperci) sau prezentate ca salate sau pe paine, in clatite, choux-ri, eclere, tarte, cosulete etc.

- apreciate sunt ouale si ciupercutele umplute, pateurile.


 ORNARE
* pentru a putea prezenta mai bine platourile, incercati sa improvizati pe masa (asezata langa un perete) un postament, sa fie prezentate platourile pe 2 trepte (se vad mai frumos si se servesc mai usor);

* pentru a colora unele dulciuri, aperitive, sosuri, etc. putem apela la coloranti naturali vegetali ca: suc de sfecla rosie, suc de morcovi, suc de fructe de padure proaspat sau conservat, suc proaspat extras din spanac.

* iarna, un tort imbracat in frisca se decoreaza rapid cu cateva crengute de brad de care prindem conuri si globuri de ciocolata maro sau alba.

* platourile cu buseuri sau sandvisuri unse cu pate de ficat sau pasta de masline se orneaza cu firisoare subtiri de unt alb

* un platou cu icre se poate orna cu felii de lamaie, alternand cu rulouri mici de peste marinat (umplute cu gogosar sau castravete murat, de care se gasesc in comert;)

* platurile cu branzeturi se orneaza cu scobitori (tepuse) colorate decorative in care infingem boabe de struguri, masline, feli de castravete proaspat, ridichi


* in platourile cu afumaturi, peste, folosim scobitori in care infingem felii dintate de lamaie, masline, flori taiate din gogosar rosu, alte legume marinate (conopida alba si mov, cuburi de dovlecel marinat, ciuperci);

*inelele suprapuse de ceapa rosie si alba sunt indicate pe platourile cu peste (afumat);

* in mijlocul unui platou cu creveti pane sau chiftelute, asezam o cupa ( o jumatate de rosie mare, de portocala sau lamaie) umpluta cu un sos picant;

*inelele de ceapa mare, alba, facute pane, vor insoti cu succes multe gustari;

Sa nu lipseasca fructele si prajiturele variate:

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori